Onlinelån – gode eller dårlige?

h33

Nu er lyn-lånene kommet til Danmark og det kan virkelig mærkes i allerhøjeste grad. Der er flere og flere som er begyndt at tage lån, og det er også noget selv eksperterne har lagt mærke til. Datasæt har nemlig vist, at et stigende antal danskere, specielt de unge, er begyndt at tage disse lån i brug. I en anden undersøgelse er den generelle befolkning blevet udspurgt om hvorvidt disse kviklån er gode eller dårlige for samfundet, og overordnet set er der mange, som mener at disse lån skader samfundet mere end de hjælper. Men det mener finansekspert Jørgen Jakobsen ikke. ”Lån har i mere eller mindre alle samfund der har monetære systemer været tilstede. Det er ikke noget nyt, og disse kviklån er kun en moderne manifestation af konceptet om lån.

Under kritik

Lånefirmaer som giver lån til bl.a. unge mennesker i mindre summer på internettet er kommet under kritik for nyligt, for bl.a. at have høje renter og prøve, at lokke mennesker i gæld. Men sådan ser Jørgen Jakobsen det ikke. ”Altså folk kan jo for evigt diskutere hvorvidt det er en god ide at tage et lån eller ej, og principielt er det jo klart, at man altid burde gå efter at kunne klare sig uden et lån. Men når det kommer til stykket er der intet som er skadeligt i sig selv ved disse lån. Kontrært så er de faktisk meget gavnlige for en stor del af befolkningen.” Jørgen Jakobsen mener tilsyneladende ikke, at renterne eller markedsføringen er problematisk som han siger her: ”Nej, det er overhovedet ikke problematisk. Det er klart, at når du låner 3000 kroner på internettet, så kommer renterne til at være enorme i forhold til hvis du tager et boliglån. Men det er jo klart når boliglånet som regel tager år at betale i modsætning til kviklånene som tager en måned eller to højst.”

”Derudover er markedsføringen ikke misvisende, mest af alt fordi at det også ville være ulovligt i Danmark i højeste grad. Hvis der bliver lovet, at første lån er gratis, så vil første lån dermed også være gratis. Det er op til det enkelte individ om de burde tage et lån eller ej. Der er ingen andre end dem selv som burde holdes ansvarlig, hvis det viser sig de ikke kan betale lånet tilbage i god tid. Husk at et lån også koster penge, kan man ikke betale det tilbage skal man ikke tage det.”

Godt for økonomien?

I argumenterne Jakobsen fremlagde er det klart, at det ikke er dårligt i sig selv, at tage et lån online. Men kan det være godt for økonomien? ”Ja, det mener jeg absolut” siger Jakobsen. ”Lån penge online nemt og hurtigt og så kan man jo bruge dem i byen, i butikker eller til huslejen, alt hvilket stimulerer økonomien. Økonomien gavner aldrig af, at det enkelte individ ikke har penge, derfor mener jeg at det sagtens gavner økonomien, såfremt folk kan udøve kontrol og ikke låne alt for mange penge.”

Skriv et svar